Titlebar
HomeAGIR – ASOCIATIA GENERALA A INGINERILOR DIN ROMANIA
ASOCIATIA GENERALA A INGINERILOR DIN ROMANIA (AGIR)

Primele incercari, in Romania, de organizare a asociatiilor tehnico-ingineresti sunt consemnate in cea de a doua jumatate a sec. 19, cand s-a infiintat „Societatea de Ingineri si Arhitecti” (1876).

Cea dintai asociatie profesionala durabila a inginerilor a fost Societatea Politehnica, constituita in 1881, in prezenta Regelui Carol I, cu ocazia inaugurarii caii ferate Buzau-Marasesti, prima cale ferata din romania proiectata si executata de ingineri romani.

Asociatia Generala a Inginerilor din Romania ( AGIR) a fost infiintata la Iasi, in anul 1918, anul Marii Uniri, avand ca scop „organizarea si sporirea cunostintelor si puterii de munca a inginerilor(…), pentru a aduce cel mai mare folos in opera de refacere a tarii (…), solidaritatea si sustinerea intereselor profesionale ale acestora”.

Cele doua asociatii si-au desfasurat activitatea in paralel pana in 1949, cand au fuzionat sub denumirea de Asociatia Stiintifica a Tehnicienilor. Aceasta din urma a purtat, consecutiv, mai multe nume: Asociatia Stiintifica a Inginerilor si Tehnicienilor intre anii 1951-1962 si Consiliul National al Inginerilor si Tehnicienilor pana in decembrie 1989.

Prin Hotararea judecatoreasca 4/P.J. 1990 a reaparut pe scena societatii civile romanesti Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, continuatoarea de drept a organizatiilor ingineresti care au functionat in Romania pana la acea data.

Centru de evenimente Lux Divina Brasov
Address
Str.13 Decembrie, nr. 96 (Fosta platforma Industriala Rulmentul), Brasov,500146