fbpx
Titlebar
HomeAGIR – ASOCIATIA GENERALA A INGINERILOR DIN ROMANIA
ASOCIATIA GENERALA A INGINERILOR DIN ROMANIA (AGIR)

Primele incercari, in Romania, de organizare a asociatiilor tehnico-ingineresti sunt consemnate in cea de a doua jumatate a sec. 19, cand s-a infiintat „Societatea de Ingineri si Arhitecti” (1876).

Cea dintai asociatie profesionala durabila a inginerilor a fost Societatea Politehnica, constituita in 1881, in prezenta Regelui Carol I, cu ocazia inaugurarii caii ferate Buzau-Marasesti, prima cale ferata din romania proiectata si executata de ingineri romani.

Asociatia Generala a Inginerilor din Romania ( AGIR) a fost infiintata la Iasi, in anul 1918, anul Marii Uniri, avand ca scop „organizarea si sporirea cunostintelor si puterii de munca a inginerilor(…), pentru a aduce cel mai mare folos in opera de refacere a tarii (…), solidaritatea si sustinerea intereselor profesionale ale acestora”.

Cele doua asociatii si-au desfasurat activitatea in paralel pana in 1949, cand au fuzionat sub denumirea de Asociatia Stiintifica a Tehnicienilor. Aceasta din urma a purtat, consecutiv, mai multe nume: Asociatia Stiintifica a Inginerilor si Tehnicienilor intre anii 1951-1962 si Consiliul National al Inginerilor si Tehnicienilor pana in decembrie 1989.

Prin Hotararea judecatoreasca 4/P.J. 1990 a reaparut pe scena societatii civile romanesti Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, continuatoarea de drept a organizatiilor ingineresti care au functionat in Romania pana la acea data.

Centru de evenimente Lux Divina Brasov
Address
Str.13 Decembrie, nr. 96 (Fosta platforma Industriala Rulmentul), Brasov,500146
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
agir-asociatia-generala-a-inginerilor-din-romania