Între 25 și 28 mai s-a desfășurat la Brașov cea de-a 5-a ediție Demo Metal, evenimentul central al industriei de prelucrare a metalelor din România, care a reușit, ca de fiecare dată, să creeze sinergii pozitive și să adune în jurul lui comunitatea specialiștilor care activează în industria românească de profil. Demo Metal s-a remarcat și anul acesta prin calitatea ridicată a participanților – expozanți și vizitatori.

Cu 95 de companii expozante (cu 25% mai multe decât la ediția precedentă), într-un spațiu de aproximativ 5000 mp (cu peste 30% mai mare decât în 2015), ocupat în totalitate, Demo Metal 2016 a atras 2326 de vizitatori – specialiști șI manageri din industrie (cu 25% mai mulți decât la ediția precedentă). De asemenea, numărul studenților și elevilor care au vizitat Demo Metal 2016, 168, a fost în creștere față de anul trecut, aceștia venind de la Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Pitești, Academia Tehnică Militară București, Liceul tehnologic ,,Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe și școala profesională germană Kronstadt.

 

 

Ediția aniversară a Demo Metal a dovedit încă o dată că acțiunile care au ca scop principal binele comun adună în jurul lor oamenii competenți, pozitivi și dinamici ce ajută la dezvoltarea domeniului și care, dincolo de problemele din activitatea zilnică, își vor face timp să sprijine demersul ce aduce plus-valoare comunității profesionale și de business din care fac parte. Astfel, ediția 2016 a fost un succes și datorită implicării partenerilor evenimentului (ACAROM, AHK, CCIFER, OPIAR, DWK, PATRONATUL ROMÂN, AGIR), a gazdelor (PREH și ICCO), a companiilor germane (SCHAEFFLER, STABILUS și a celorlalte din „Made în Brașov”) șI franceze (AIRBUS și TOTAL). De asemenea, trebuie evidențiată în mod special implicarea companiilor participante, care au avut o prezență la standard foarte înalte, remarcată atât de vizitatorii Demo Metal, cât și de partenerii străini, care în discuțiile avute au declarat că nu se așteptau ca evenimentul să fie la un asemenea nivel – „arată ca târgurile din Germania, mai mic bineînțeles, dar este extraordinar ce am văzut aici”, „este excepțională calitatea participanților din Forum, mă bucur că am putut lua parte” sunt remarci ce au fost însoțite de recomandări de participare pentru asociațiile șI companiile străine reprezentate, ce dau evenimentului o perspectivă de extindere europeană la edițiile viitoare.

 

 

Demo Metal 2016 a încercat și a reușit să prezinte, la o scară mică, industria din România cu toate componentele ei: dealeri/distribuitori de echipamente, companii care produc în România – producători români și multinaționale, învățământ dual profesional și învățământ universitar și, nu în ultimul rând, prin oportunitățile pe care le oferă industria românească. A fost o surpriză foarte apreciată prezența în premieră a unor mari companii – ce au expus componente realizate în România, ce intră în echiparea unor autoturisme binecunoscute pe piața mondială (un exemplu, consola hi-tech produsă de Preh pentru Porsche).

 

 

 

În acest context, prima zi a Forumului Demo Metal s-a dovedit a fi elementul de interes central al evenimentului atât prin tema abordată – OPORTUNITATE: INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ!, cât și prin participarea și implicarea extraordinară a invitaților: Constantin STROE – Președinte ACAROM, Sebastian METZ – Director General AHK, Adriana RECORD – Director Executiv CCIFER, Mihai TONCEA – Președinte OPIAR, Alexandru BLEMOVICI – Director General Schaeffler România SRL, Franck HAETTEL – Managing Director Total România, Viorel CIOCOIU – Consilier al Ministrului Economiei, Costin BORC și Alexandru Gabriel RADU, reprezentant al Ministerului Educației (vom reveni cu detalii în numerele viitoare ale revistei).

 

 

Atmosfera „occidentală”, profesionalismul specialiștilor de la standuri, disponibilitatea acestora de a oferi informațiile solicitate, numărul mare de echipamente, prezența companiilor și a produselor românești – „în sfârșit, mai vedem și noi ce se produce în România”, toate acestea, dar și altele, au reprezentat atuurile ediției din acest an a Demo Metal, după cum a reieșit din răspunsurile vizitatorilor la sondajul realizat de organizatori. Acestea sunt de fapt cele mai bune argumente pentru care vizitatorii vor veni la Demo Metal 2017.

 

 

Și dacă la ediția din acest an au venit aproape 2500 de vizitatori (inclusiv studenții și elevii), pe o vreme nu tocmai favorabilă (și într-un spațiu ce nu se află în centrul orașului), pentru motivele enumerate, în mod sigur la ediția de anul viitor li se vor alătura și cei pe care ploaia i-a ținut acum în loc. Și cum, din sondajul realizat, reiese că pentru ediția viitoare peste 37% dintre expozanții din acest an vor dori să-și mărească suprafața de expunere, 48% estimând că vor rămâne la aceeași suprafață (9% neputând face o estimare la momentul sondajului), se pare că Demo Metal 2017 va fi o ediție cu mult peste ediția din acest an. Rămâne doar ca Brașovul să-și onoreze participanții și să-și valorifice oportunitățile printr-un spațiu expozițional pe măsura interesului mediului de afaceri. În continuare vă prezentăm câteva declarații ale participanților la Demo Metal 2016 Brașov.

 

 

 

 

Declaraţii ale participanţilor la Demo Metal 2016 Brașov

 

,,Demo Metal a impresionat la ediția din 2016 printr-o prezență de nivel european. Se observă clar trendul pozitiv, iar evenimentul este mai mult ca sigur cea mai importantămanifestare din domeniu în România!

În mod deosebit amremarcat inițiativa de a avea în agendă forumuri de prezentări și dezbateri a temelor de actualitate pentru mediul de afaceri. Am participat într-un panel și pot spune că a fost o platformă de comunicare eficientă. Brașovul este o locație potrivită pentru desfăşurarea unui eveniment de asemenea anvergură, atât prin poziționarea geografică, cât și prin istoricul industrial. Merită investit într-un centru dedicat evenimentelor de acest fel, care să asigure constanța unor astfel de manifestări.”

Alexandru BLEMOVICI, Director General Schaeffler România

 

 

,,Demo Metal 2016 a fost foarte bine organizat, peste nivelul TIB de la Bucureşti. Un eveniment care a adunat multe personalităţi şi firme cu standuri profesional aranjate. De remarcat zona ,,Made în Braşov” şi a ,,Școlii Profesionale Germane Kronstadt”, unde au fost puse în lumină companiile mari care au producţia în Braşov. A fost, de asemenea, un bun prilej de a interacţiona pe principiile B2B and B2C, culminând cu evenimentul comun de seară, care a fost de bună calitate şi care a permis dezvoltarea discuţiilor într-un cadru neoficial.”

Dr. Cristian POPESCU, Director General Stabilus România

 

 

 

 

 

,,În cei 18 ani de experienţă în târguri internaţionale, iar de 8 ani ca reprezentant în România a două importante centre expoziţionale din Germania, Leipziger Messe şi NürnbergMesse, am observat cu interes evoluţia târgurilor din România. Târgurile sunt oglinda branşei/industriei pe care o reprezintă, iar DEMO METAL este astăzi oglinda industriei prelucrărilor mecanice, constructoare de maşini şi instalaţii din România. Evoluţia pozitivă în cei 5 ani de existenţă ne arată că cererea şi oferta de tehnologie se relansează şi este în continuă creştere. M-a bucurat foarte mult să văd tot mai multă tehnologie românească, ceea ce ne dă speranţe în viitorul industriei româneşti şi sper să o văd curând şi la târgurile mele din Germania (de ex. Intec Leipzig şi POWTECH Nürnberg). Noua locaţie, organizarea, promovarea, calitatea serviciilor sunt la nivel occidental. Vom sprijini dezvoltarea DEMO METAL şi dorim organizatorilor mult succes!”

Peter WOLF, Reprezentant Leipziger Messe și NürnbergMesse în România

 

 

,,Interesul manifestat de Bosch Rexroth pentru pieţele industriale din România a constituit factorul decisiv al participării la Demo Metal. Principalele obiective au fost identificarea de noi colaborări, orientarea spre noi pieţe, consolidarea relaţiei cu partenerii. Compania noastră a prezentat noutăţi în materie de produse, exponatul principal fiind Simulatorul de maşină – unealtă dotat cu unitate de frezare reală care şi-a demonstrat în timp real funcţionalitatea. Interesul vizitatorilor pentru produsele noastre şi atitudinea pro-activă a organizatorilor ne-au depăşit cu mult aşteptările. Echipa Bosch Rexroth consideră că şi-a atins dezideratele, luând în calcul participarea la ediţii viitoare. Prezența Bosch Rexroth la Demo Metal reprezintă o variabilă calitativă şi cantitativă, cu efecte economice imediate, dar şi pe termen lung.”

Echipa Bosch Rexroth

 

,,Demo Metal ne-a demonstrat şi în acest an că excelează în organizare şi profesionalism. Ne-a pus la dispoziţie mediul ideal de întâlnire cu partenerii şi clienţii noştri actuali, dar în acelaşi timp ne-a oferit oportunitatea de a întâlni noi clienţi, cărora le-am prezentat ultimele noutăţi din domeniu. Pe parcursul celor patru zile de eveniment, am realizat demonstraţii live pe echipamentele expuse şi ne-am bucurat să oferim informaţii tuturor vizitatorilor prezenţi la standul nostru. Mulţumim, Tehnic Media, pentru că aţi făcut posibilă această întâlnire şi aşteptăm cu interes surprizele ediţiei viitoare!”

Mihaela COTÎRGAȘANU, Manager General KNUTH SRL

 

 

,,Demo Metal 2016 a reconfirmat pentru noi interesul şi necesitatea pentru astfel de evenimente în zone ce au concentrare de firme conectate la activitatea de prelucrare a metalelor (dar nu numai), iar Brașovul întăreşte impresia formată şi în anul anterior, când s-a luat decizia alegerii acestei locaţii. Discuţiile active cu partenerii, dar şi noile contacte cu alte firme interesate, găsite sau regăsite şi prin intermediul Demo Metal, ne-a satisfăcut decizia de a ne alătura evenimentului, iar discuţiile cu partenerii ne-au deschis şi alte oportunităţi pentru afacerile viitoare.

Mulţumim pentru condiţiile locaţiei propuse, dar şi pentru suportul primit din partea organizatorilor şi sperăm în repetarea, cel puţin, la acelaşi nivel, a viitoarelor evenimente.”

Daniel GAVRIŞ, Managing Director AMARI România

 

 

 

,,Pentru Trafil Czech parte din Grupul Lucefin, unul dintre cei mai mari producători specializaţi în producţia de bare trase la rece din oţel, a fost prima participare şi deşi am fost sceptici la început în privinţa succesului datorită specificului diferit în raport cu tema târgului, rezultatele au fost bune, obiectivele fiind atinse în proporţie de 80%. Reuşita se datorează profesionalismului organizatorilor, expozanţilor axaţi pe tema târgului şi vizitatorilor clar interesaţi. Mulţumim şi vă dorim succes tuturor!”

Marius ALECU, Business Development Manager Trafil Czech

 

 

 

 

 

,,Vă pot spune că scopul urmărit de noi, acela de a ne face din ce în ce mai cunoscută prezența locală în România cu tot ansamblul de produse din portofoliul Fanuc, a fost atins prin participarea la Demo Metal 2016. A fost a doua noastră participare la Demo Metal şi faptul că am rămas consecvenţi spune multe despre relaţia dintre companiile noastre, una bazată pe profesionalism şi respect reciproc.

Fanuc a expus cu această ocazie câteva dintre produsele sale reprezentative, cum ar fi ultima generaţie de comenzi numerice, o celulă deservită de un robot Fanuc şi centrul vertical CNC Fanuc Robodrill. Cu siguranţă luăm în considerare încă de pe acum prezența la Demo Metal 2017.”

Lucian MARTIN, Sales Engineer FANUC HUNGARY KFT

 

 

,,Fiind prima ediţie a Demo Metal la care participăm am fost plăcut impresionaţi de numărul mare de vizitatori specializaţi şi de munca depusă de organizatori. Discuţiile purtate au fost mai mult decât interesante, dispozitivul de ridicare cu vid pentru tablă SCHMALZ prezentat a fost încercat de multe persoane, care s-au convins de uşurinţa în folosire (cu dispozitivul repectiv se pot ridica foi de tablă de până la 300 de kg sau cu un model similar sarcini până la 1 tonă).”

Sebastian CRAVCENCO, Manager CRAVCITECH

 

 

,,Ediţia aniversară Demo Metal a fost şi cea mai reușită de până acum. Tehnologia prezentată a fost la nivel înalt, iar vizitatorii au fost specialişti bine documentaţi. Condiţiile de organizare au fost perfecte şi au permis participanţilor să se concentreze la afaceri. A fost o onoare şi o responsabilitate pentru Digital Twin să fie partenerul invitat de organizatori pentru a coordona conferinţa ,,Smart Manufacturing”, este o recunoaştere a competențelor echipei şi a eforturilor de a realiza potenţialul firmelor din România prin digitalizare.”

Eduard OPREA, Cofondator Digital Twin – Partenerul Siemens Industry Software